Bovetemjöl!

16.08.2020

Svenskt Bovete

Bovete odlas endast på ett fåtal platser i Sverige. Namnet till trots är bovete inget sädesslag utan en ört, och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. Mjölet som mals på örten blir finkornigt vilket gör att galetterna går att grädda riktigt tunna. Enligt tradition så använder man Bovetemjöl i galetternas hemland Frankrike.

Bovete

Vi använder KRAV-godkänt Bovete, agopyrum esculentum Moench.

Bovete är nära släkt med rabarber och vars frukter används för att göra mjöl eller gryn. En styrka med bovete har är att den inte kräver en massa kväve. Den är därför inte alls lika krävande för miljön som många spannmål. 

Namnet till trots är bovete inget sädesslag utan en ört, och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. Bovete odlades först i Asien och så tidigt som runt 6000 f.v.t. varifrån odlingen spreds västerut till Europa och österut till Tibet och Kina. Odling av bovete förekom på Balkan åtminstone för 4000 f.v.t.

Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter, och är en bra källa till vitaminer och mineraler.

Bovete -bra för hälsan.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och att dagligen äta bovete kan sänka kolesterolhalten i blodet. 

Bovete är rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn.

Faktiskt är bovete en mycket bra källa till både järn och magnesium. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. En portion bovete ger dig ungefär 100 mg magnesium. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Källa: Wermlands-bovete AB.


Bovete, urgammalt frö på frammarsch!